Mijn naam is Franca Schapendonk. Ik ben geboren op 25 december 1947 in Vught, Noord-Brabant. Op mijn 23e jaar ben ik verhuisd naar Rotterdam, daar heb ik de Sociale Academie gevolgd en mijn onderwijsbevoegdheid gehaald.

Ik heb schilder en aquarelleerlessen gevolgd bij Wim van de Ven, kunstschilder in ’s-Hertogenbosch. In 1999 ben ik op aanraden van mijn vriendin met klei gaan spelen en zie daar een passie was geboren. Via een bronsgieter in Ridderkerk kwam ik aan het adres van Rien en Hester van Galen, keramisten in Rotterdam. Daar ben ik op les gegaan en werk nu nog steeds 2 ochtenden in de week in atelier Greenhouse, waar ik ook mijn grotere werkstukken kan bakken.

Inmiddels heb ik na een verbouwing ook thuis een eigen werkplek en oven, zodat ik ook thuis kan bakken. Ik vind het leuk om van alles te ontdekken over het werken met klei  en volg regelmatig workshops over vormgeving, glazuren, rakustoken, etc. Het maken van vrouwen in alle kleuren en maten heeft mijn voorkeur. Belangrijk in mijn werk is fantasie en humor. Meestal werk ik beeldend, d.w.z. dat ik mijn werkstukken massief vorm geef, ze droog, in stukken snijd, die uithol, weer in elkaar zet, verder laat drogen, bakken, glazuren en weer bakken en soms nog eens bakken.

Verder vind ik het leuk om verschillende materialen zoals hout, ijzer, kunststof te verwerken in mijn werk. Het is een lang proces en de risico’s van breuk of tegenvallende kleuren zijn groot, maar het blijft een feest om met keramiek bezig te zijn. Een selectie van mijn werk is te zien op deze site.

Veel plezier bij het bekijken van mijn beelden, je reactie wordt op prijs gesteld.

Franca